Vitaal ouder worden, wat is eigenlijk?

Dat is je fysiek, maar ook mentaal fit voelen. Doen waar jij als mens plezier aan beleeft en je eigen keuzes kunnen maken. Ergens bij horen en waardevolle sociale contacten hebben.

Bewegen en sporten is een belangrijk onderdeel van vitaal ouder worden. Het helpt je een goede conditie te houden of op te bouwen. Het verlaagt de kans op (chronische) ziektes. Samen met anderen bewegen is voor veel mensen prettig en gezellig. Het combineert het bewegen met het ontmoeten van anderen.

In alle acht gemeenten zijn er al allerlei initiatieven en mogelijkheden waarin mensen van 60+ (samen) bewegen.
Binnen, maar ook buiten in onze mooie natuur. Er zijn ook projecten waarin kunst en cultuur zorgen voor mentaal fit blijven en elkaar ontmoeten.

Achterhoek in Beweging brengt al deze initiatieven in kaart en deelt de goede voorbeelden binnen de regio en daarbuiten!
Waar nieuwe ontwikkelingen gestart kunnen worden of knelpunten ontstaan, geven we advies en denken we mee met gemeente en initiatiefnemers als dat gewenst is. Er zijn ook goede ideeën die we met meer gemeenten tegelijk uitwerken. Want samen bereiken we meer voor de inwoners van de Achterhoek.

Wil je meer weten over dit thema? Of er zelf ook mee aan de slag?
Neem dan contact op met Joske Elsinghorst via e-mail joske.elsinghorst@achterhoekinbeweging.nl.

Joske is voor 8 uur per week coördinator van het programma Vitaal Ouder worden.
Ze komt ook graag eens kijken en meedoen bij mooie initiatieven.

‘Super inspirerend als ik een groep samen zie sporten, op woensdagmorgen, buiten op een voetbalveld. 30 Lachende gezichten, mannen en vrouwen, van 60 tot ver in de 80 jaar die met elkaar aan het bewegen zijn. Tijdens de warming-up en na afloop even met elkaar bijpraten als je daar zin in hebt. Van de les van de valpreventiecursus waar ik aan mocht meedoen, heb ik als 42 jarige ook nog een aantal slimme trucjes overgehouden!

Maar waar ik echt warm van wordt, is het verhaal van de deelnemers. Wat het hen heeft gebracht door mee te doen met een beweeggroep, een vereniging, oldstars walking football. Ze zijn allemaal zo enthousiast over het meedoen, de gezelligheid en het fysiek fit voelen! Daarom zet ik me graag in met alle partijen in de regio voor ‘vitaal ouder worden’.