Direct door naar content

Maatschappelijke waarde van topsport

“Achterhoekse jeugd moet de kans krijgen om zich dichtbij huis in een veilige omgeving te kunnen ontwikkelen.”

Achterhoek in Beweging wil met sport het beste uit de Achterhoek halen. Onze regio heeft veel topsport- en breedtesporttalenten. Wij willen dat deze talenten zich binnen hun eigen omgeving kunnen ontwikkelen. Voor talentvolle kinderen en jongeren is het belangrijk dat sport, school en sociale contacten goed te combineren zijn. In een vergrijzende en krimpende populatie zijn deze ambitieuze jonge mensen extra waardevol. Zij kunnen namelijk rolmodellen zijn voor anderen, want ze laten zien wat talent en doorzettingsvermogen kan opleveren. Maar ze laten ook zien dat het niet altijd lukt om de top te halen, ondanks al het harde werken. En dat de weg ernaar toe toch de moeite waard waren.  

Op het moment dat talenten topsporters worden, deelt de Achterhoek in het succes. Iedere Achterhoeker glundert van trots als “één van ons” (inter)nationale successen behaalt. En dat allemaal omdat de sporters hun vaardigheden in de Achterhoek hebben ontwikkeld. En aan het eind van hun sportcarrière, kunnen ze weer terug “noar huus” komen en hun maatschappelijke carrière in de Achterhoek voortzetten.  

Samen voor talent 

Getalenteerde sporters hebben een ondersteunende omgeving nodig om goed te kunnen presteren. Daarom is het wenselijk dat alle partijen, zoals familie, school, sportclub en sponsoren, samenwerken en elkaar aanvullen. Achterhoek in Beweging heeft een uitgebreid netwerk van samenwerkingspartners, waaronder Topsport Gelderland. Samen maken we afspraken over de ondersteuning van talenten.  

Maatschappelijke inzet van talenten 

Voor sporttalenten is het belangrijk om verbonden te blijven met hun woon- en trainingsomgeving. Daarom dragen zij vaak hun steentje bij om andere Achterhoekers te inspireren. Dit doen zij bijvoorbeeld door: 

  • Mensen te motiveren tot een gezonde leefstijl 

  • Jongeren te inspireren om door te zetten en hun dromen waar te maken 

De komende jaren wil Achterhoek in Beweging meer talenten uit diverse sporten en disciplines de kans geven om zich te presenteren. En andersom ook, Achterhoekers de kans geven om zich te laten inspireren.  

Evenementen zetten de Achterhoek op de kaart 

De Achterhoek is een sportminded regio en wil dat ook uitstralen. De Achterhoek heeft een uitstekende basis voor het organiseren van (sport- en beweeg)evenementen. Dit komt mede dankzij onze mooie regio die een unieke mix is van buitengebied en bebouwde plaatsen. Maar zeker ook door de hoge mate van betrokkenheid, het noaberschap dat leeft onder vrijwilligers. Iedereen wil d’r an! 

De afgelopen jaren is Achterhoek in Beweging betrokken geweest bij het organiseren en hosten van (inter)nationale evenementen. Deze werden goed ontvangen en ervaren bij de deelnemers en bezoekers. Daarom wil Achterhoek in Beweging ook de komende jaren bijdragen aan de organisatie van (inter)nationale evenementen. We werken daarin samen met het rijk en de provincie Gelderland (overleg Gelrestad Sport!). 

Naast grote landelijke en internationale evenementen, heeft onze regio zeker ook profijt van kleinere evenementen.  Die zijn net zo belangrijk voor de Achterhoekers en bezoekers. Deze evenementen worden vaak (volledig) mogelijk gemaakt door vrijwilligers om kosten te besparen. Achterhoek in Beweging wil deze evenementen ook steunen, niet alleen financieel maar ook met behulp van kennis en ons netwerk.  

Achterhoekse topsport inspireert breedtesport 

Wanneer een streekgenoot goede prestaties haalt op EK’s, WK’s of Olympische Spelen, dan gloeit elke Achterhoeker van trots. Dat vinden we alderbastend mooi. Daarom is Achterhoek in Beweging gestart met een verkenning rondom het samenwerken aan topsport als inspiratie voor de breedtesport. 

In samenwerking met NOC*NSF, Papendal, Provincie Gelderland, Topsport Gelderland, de 9 Achterhoekse gemeenten en verschillende Achterhoekse bedrijven, wordt nu gekeken waar verbindingen te maken zijn rondom 4 pijlers: 

  1. Het ondersteunen van topsporters 

  1. Talentacademies 

  1. Topsportwedstrijden of -evenementen 

  1. Sportfaciliteiten 

Door deze pijlers te koppelen aan de activiteiten die al binnen dit Beweeg- en Sportakkoord vallen, gebruiken we topsport als inspiratie. Inspiratie om de leefbaarheid van de Achterhoek te versterken en de aantrekkelijkheid te vergroten. Samen trots op de Achterhoek! 

Wil je meer weten over dit thema? Of er zelf ook mee aan de slag?

Neem dan contact op met Eline via eline@topsportgelderland.nl of telefonisch via 06–23719824.

Deel deze pagina
Logo partner achterhoek food
Logo partner 8rhkgezond
Logo partner Zozijn
Logo partner Elver
Logo partner Estina
Logo partner Sius
Logo partner Gemeente Aalten
Logo partner Gemeente Berkelland
Logo partner Gemeente Bronckhorst
Logo partner Gemeente Doetinchem
Logo partner Gemeente Montferland
Logo Topsport Gelderland
Logo partner Gemeente Oostgelre
Logo partner Gemeente Oudeijsselstreek
Logo partner Gemeente Winterswijk
Logo Graafschap College
Logo De Graafschap
Logo Humankind
Logo KNVB
Logo Menzis
Logo Pak An
Logo Provincie Gelderland
Logo Rabobank
Logo Sociaal Domein
Logo Sport Id
Logo Stolwijk & Kelderman
Logo Kanjers voor Kanjers