Direct door naar content

Vaardig in bewegen

“De beweegrichtlijn voor kinderen is minstens 1 uur per dag bewegen.”

Genoeg bewegen en gezond eten. Voor veel kinderen en jongeren zijn die dingen niet vanzelfsprekend. Voor de 65.000 jongeren van 0 tot 19 jaar die in de Achterhoek wonen zet Achterhoek in Beweging in op een Gezonde Jeugd.

Wat betekent dat?

  • Achterhoek in Beweging wil dat meer kinderen aan de beweegrichtlijnen voldoen van minstens 1 uur per dag bewegen. Daarvoor maakt Achterhoek in Beweging gebruik van het nationale programma ‘Vaardig in Bewegen’.
  • Op school, op de naschoolse opvang, bij sport- en cultuurverenigingen en in de buitenruimtes kan de Achterhoekse jeugd dagelijks sporten en bewegen.
  • Kinderen en jongeren kennen de gevaren van roken en drinken en worden in hun directe leefomgeving niet in de verleiding gebracht om te gaan drinken of roken.
  • Op alle terreinen wordt de gezonde keuze de makkelijke keuze. Het eten van gezonde voeding wordt gestimuleerd. Kinderen met een (risico op) ongezond gewicht worden zo snel mogelijk herkend en begeleid. Hetzelfde geldt bij risico’s op sociale uitsluiting.
  • Beroepskrachten die werken met Achterhoekse jeugd krijgen gezonde leefstijl en bewegen in hun opleiding aangeboden.

Gezonde jeugd in de praktijk

In de gezonde sportkantine is het water gratis en zijn er meer gezonde keuzes te maken.
Om gezonde keuzes te maken helpt het om de gezonde keuzes een prominente plek te geven. Bijvoorbeeld in de sportkantines van Atletiekvereniging Archeus in Winterswijk en de Hamalandhal in Lichtenvoorde. In Winterswijk zijn ze samen met Team: Fit aan de slag gegaan om de kantine gezonder te maken. Er is gratis water, bruin brood, verse salade, fruit en er zijn gezonde dranken te krijgen. Al deze gezonde producten staan op de bar, in het zicht van bezoekers. Het ongezondere aanbod staat minder prominent in beeld.

Wil je meer weten over dit thema? Of er zelf ook mee aan de slag? Neem dan contact op met Suzanne Spexgoor via suzanne@achterhoekinbeweging.nl.

Deel deze pagina
Logo partner achterhoek food
Logo partner 8rhkgezond
Logo partner Zozijn
Logo partner Elver
Logo partner Estina
Logo partner Sius
Logo partner Gemeente Aalten
Logo partner Gemeente Berkelland
Logo partner Gemeente Bronckhorst
Logo partner Gemeente Doetinchem
Logo partner Gemeente Montferland
Logo Topsport Gelderland
Logo partner Gemeente Oostgelre
Logo partner Gemeente Oudeijsselstreek
Logo partner Gemeente Winterswijk
Logo Graafschap College
Logo De Graafschap
Logo Humankind
Logo KNVB
Logo Menzis
Logo Pak An
Logo Provincie Gelderland
Logo Rabobank
Logo Sociaal Domein
Logo Sport Id
Logo Stolwijk & Kelderman
Logo Kanjers voor Kanjers