Direct door naar content

Talentontwikkeling

“Achterhoekse jeugd moet de kans krijgen om zich dichtbij huis in een veilige omgeving te kunnen ontwikkelen.”

De Achterhoek heeft veel topsport- en breedtesporttalenten. In een regio met veel demografische ontwikkelingen zijn deze jonge ambitieuze talenten extra waardevol. Achterhoek in Beweging wil een optimale ontwikkelomgeving creëren zodat de sporters die boven het maaiveld uitsteken in de Achterhoek kunnen excelleren.

Wat betekent dat?

  • Voor talentvolle kinderen en jongeren is het belangrijk dat zij breed motorisch ontwikkelen en sporten en naar school gaan goed kunnen combineren.
  • Het is waardevol dat talenten zich in hun eigen sociale omgeving kunnen ontwikkelen, zodat er ook voldoende ruimte is voor sociale contacten.
  • Jonge sporttalenten kunnen met hun positieve energie de functie van rolmodellen vervullen binnen en buiten de regio.
  • De sporttalenten niet alleen ambassadeurs voor de sport die zijzelf beoefenen zijn, maar ze kunnen ook een gezonde leefstijl en meer beweegonderwijs stimuleren.
  • Door talent in de Achterhoek de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben, kan het talent verbonden blijven met hun woonomgeving en trainingsomgeving. Als het talent doorbreekt kan de Achterhoek als regio delen in het succes.
  • Alle partijen rondom het talent werken samen om talenten te laten presteren binnen de omgevingsdriehoek van sport, thuis en school. Daarbij speelt ook de financiële ondersteuning van onder andere sponsoren een rol.
  • Door binding te houden met de Achterhoek kan de topsporter in de toekomst ook zijn of haar (maatschappelijke) carrière vormgeven in de Achterhoek. Dit noemen we de ontplooiingswaarde van sport.
  • Achterhoek in Beweging zet een breed netwerk van samenwerkingspartners in om talent te herkennen, te stimuleren en te ondersteunen.

Met platform Achterhoek Younited aan de slag met 'sportief groot worden'. 

Achterhoek Younited als platform vanuit Achterhoek in Beweging. We werken aan een omgeving dat jongens en meisjes in de Achterhoek de kans krijgt zich te ontwikkelen in een veilige omgeving dichtbij huis. Door hier op in te zetten voelen jonge sporters minder de noodzaak om de regio uit te gaan. Er is perspectief in de regio en ze worden uitgedaagd en geïnspireerd om het beste uit zichzelf te halen. Dat staat centraal bij talentontwikkeling. Daarmee sluiten we aan bij Sportief Groot Worden In Gelderland. Sportief Groot Worden gaat om het creëren van een optimale ontwikkelomgeving voor het eigen sport- en beweegtalent van ieder Gelders kind. Voor de potentiële toppers, maar ook voor degenen die zich minder snel ontwikkelen. Het Gelders Model van talentontwikkeling is de rode draad in de uitvoeringsagenda talentontwikkeling. Met verschillende projecten geven we invulling aan de 7 stappen en niveaus: goed leren bewegen - leren sporten - leren presteren. 

Achterhoek Younited

Wil je meer weten over dit thema? Of er zelf ook mee aan de slag?

Neem dan contact op met Geeke Barmentloo via e-mail geeke.barmentloo@achterhoekinbeweging.nl of telefonisch via 06 – 23 71 98 24.

Deel deze pagina
Logo partner De Graafschap
Logo partner Graafschap college
Logo partner KNVB
Logo partner Menzis
Logo partner Pak An!
Logo partner Provincie Gelderland
Logo partner Rabobank
Logo partner Sociaal domein Achterhoek
Logo partner Topsport gelderland
Logo partner Stolwijk Kelderman