Direct door naar content

Vitaal ouder worden

“De vergrijzing vraagt om een nieuwe kijk op verschillende beleidsthema’s”

In de Achterhoek wonen ruim 50.000 ouderen tussen de 65 en 80 jaar en 15.000 80-plussers. Het aantal ouderen zal de komende jaren verder toenemen. Achterhoek in Beweging wil ervoor zorgen dat iedereen vitaal ouder kan worden in de Achterhoek.

Wat betekent dat?

  • De Achterhoek is een inclusieve samenleving waarin alle senioren mee kunnen doen.
    De kennis en vaardigheden van senioren als werknemer, vrijwilliger of mantelzorger worden ingezet als stevig fundament voor de samenleving in zijn geheel en het verenigingsleven in het bijzonder.
  • Achterhoek in Beweging brengt partijen samen om te onderzoeken wat er door de vergrijzing nodig is op verschillende beleidsthema’s: van huisvesting, infrastructuur en mobiliteit tot gezondheid, voeding, sport, bewegen en vrije tijd.
  • Achterhoek in Beweging zet zich samen met partners in voor het aantrekkelijk maken van gezond leven, bewegen en zelfstandig wonen onder senioren.
  • Preventie is belangrijk: signalen van medische of fysieke beperkingen onder senioren moeten snel worden opgevangen en opgevolgd.
  • Voor kennisdeling en inspiratie over vergrijzing sluit Achterhoek in Beweging zich aan bij een landelijk netwerk van professionals, genaamd Active Ageing.

Vital ouder worden in de praktijk

Je bent nooit te oud om een potje te voetballen bij de Oldstars in Winterswijk
Bewegen, meedoen en ontmoeten dat zijn de basisprincipes van het Walking Football; een voetbalvorm voor 60-plussers die nog lekker actief bezig willen zijn. Zes tegen zes, zonder keepers, op een klein veld rustig een balletje trappen. Er wordt niet gerend en buitenspel bestaat niet. In diverse gemeenten zijn de voetbalclubs in april 2019 gestart met Walking Football. Een mooi voorbeeld van vitaal ouder worden in de Achterhoek.

 

Deel deze pagina
Logo partner De Graafschap
Logo partner Graafschap college
Logo partner KNVB
Logo partner Menzis
Logo partner Pak An!
Logo partner Provincie Gelderland
Logo partner Rabobank
Logo partner Sociaal domein Achterhoek
Logo partner Topsport gelderland
Logo partner Stolwijk Kelderman