Antje Diertens (D66) leert van successen en uitdagingen in de Achterhoek

Welke rol speelt sport in de Achterhoekse samenleving? En hoe draagt sport in de Achterhoek bij aan de leefbaarheid of een gezondere levensstijl? Tweede Kamerlid Antje Diertens (D66) kwam op vrijdag 12 april 2019 naar de Achterhoek om tijdens een werkbezoek te leren van de succesverhalen en de uitdagingen op het gebied van sport en bewegen in de Achterhoek. De groep bestaande uit wethouders, gemeenteraadsleden en beleidsadviseurs sport van de acht gemeenten werden de gehele dag meegenomen door een aantal coördinatoren en de projectleider van Achterhoek in Beweging.
De kracht van regionale samenwerking
De regionale samenwerking, de preventieve werking van sport en de relatie tussen sport en onderwijs hadden daarbij speciale aandacht. Het D66-Kamerlid nam uitgebreid de tijd om te leren van de ervaringen in de Achterhoek. Ruth Mijnen, wethouder van de gemeente Montferland, deed ‘s ochtends in sportcentrum Laco in ‘s Heerenberg het openingswoord. Daarna gaf projectleider Pascal Kamperman een toelichting op het initiatief Achterhoek in Beweging. Een initiatief waarbij acht gemeenten in de Achterhoek samenwerken met partners in de gezondheidszorg, het onderwijs, maar ook het bedrijfsleven. Een manier van samenwerken op het terrein van sport en bewegen waar ook minister Bruno Bruins en Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot eerder al voor naar de Achterhoek afreisden.
Gezonde Jeugd: bewustwording en preventie
Eén van de doelen van het werkbezoek was om D66-Kamerlid Antje Diertens voorbeelden uit de praktijk te laten zien. Zoals het project Gezonde Jeugd van Achterhoek in Beweging. Oud-projectleider Josien ter Beek legde Antje Diertens uit dat sport een belangrijke rol kan spelen bij het terugdringen van overgewicht onder kinderen en jong volwassenen. Een probleem dat in de Achterhoek nog sterker speelt dan elders in het land. Daarom wordt bij het project Gezonde Jeugd niet alleen werk gemaakt van verschillende activiteiten voor de jongeren zelf. Bewustwording en preventie zijn volgens Ter Beek minstens zo belangrijk, gaf ze de aanwezigen mee.
Sportpark en naschoolse opvang
‘s Middags bracht het gezelschap een bezoek aan sportpark de Boshoek en sportpark ‘t Broek. Jos Marissink en Jan Minkhorst vertelden de D66-politica over de veranderende rol van het verenigingsleven in de samenleving. Hoe verenigingen en sportparken veel meer een centrale ontmoetingsplaats in de kern, buurt of wijk worden. Maar ook hoe actief samengewerkt wordt met andere verenigingen en sportparken. Zo is het clubgebouw van voetbalclub MvR de plek waar kinderopvang Humanitas iedere dag de naschoolse opvang verzorgt.
Na de succesverhalen ook de uitdagingen
Het D66-Kamerlid kreeg niet alleen de succesverhalen te horen, want uitdagingen zijn er ook in de Achterhoek. Het sportpark van VV Stokkum staat bijvoorbeeld leeg na een fusie met andere voetbalclubs. Daardoor is ook een centrale en sociale ontmoetingsplaats verdwenen. Want dat sport een sociale aangelegenheid is in de Achterhoek werd aan het einde van de dag duidelijk gemaakt tijdens het uurtje seniorengym. Niet alleen goed om vitaal te zijn en blijven op hoge leeftijd, maar voor de deelnemers vooral ook een moment van gezelligheid en samenzijn. Het Tweede Kamerlid gebruikt de succesverhalen, uitdagingen en lessen uit de Achterhoek als voorbeeld voor andere regio’s in Nederland.
Antje Diertens: ‘Ik heb vandaag veel voorbeelden gezien waar samenwerking wel kan! Dat neem ik mee terug naar Den Haag.’