Direct door naar content

Nieuws

Voor sportclubs: Masterclass Ledenbinding

Ledenbinding is tijdens corona erg belangrijk. Ook na corona is ledenbinding en –behoud nog steeds een belangrijk thema. Veel clubs stoppen veel energie in ledenwerving, maar leden langer behouden is ook een strategie om als club vitaal te blijven. Om sportclubs te ondersteunen om leden (langer) te binden organiseert Achterhoek in Beweging in samenwerking met de verenigingsondersteuners en gemeenten in de Achterhoek een online masterclass over ledenbinding.  

> Direct aanmelden

Het voortbestaan van elke club is uiteindelijk afhankelijk van voldoende leden. De leden zijn de reden van het bestaan. Als club is het zaak om de huidige (en potentiële) leden in te laten zien wat de club te bieden heeft. Uit de Achterhoekse verenigingscoronamonitor blijkt dat relatief veel leden tijdens de coronacrisis hun club trouw zijn gebleven. Bij 68% van de Achterhoekse verenigingen is er sprake van een gelijk ledenaantal of zelfs een stijging in 2021 ten opzichte van 2020. Echter is er wel sprake van een daling in het totale gemiddelde ledenaantal. Zo bleek uit de monitor dat het gemiddelde ledenaantal van verenigingen in de Achterhoek daalde van 200 in 2020 naar 189 in 2021. 

Het is dus wel van belang om werk te blijven maken van ledenbinding. Nu en richting de toekomst. Hoe laat je de meerwaarde van je club zien en wat kun je als sportclub doen om nieuwe leden te binden en bestaande leden te behouden? Het is iets waar veel clubs mee worstelen. Bij het oplossen van deze vraag draait het om het cadeau dat je de leden te bieden hebt. Als duidelijk is voor wie de activiteiten zijn, dan is het makkelijker om aan te sluiten bij de wensen van (nieuwe) leden.

Samen met één of twee clubgenoten ga je in drie sessies aan de slag hoe jullie meer leden aan de club kunnen binden. De online bijeenkomsten zijn op woensdag 30 juni (19.30-21.30 uur), woensdag 8 september (19.00-22.00 uur) en woensdag 6 oktober (19.00-22.00 uur).

Inhoud masterclass en docent

Na de online Masterclass Ledenbinding hebben je samen keuzes gemaakt over welke richting je op gaat en zijn de eerste echte stappen gezet om meer leden te behouden. Tijdens deze masterclass:

  • Ga je aan de slag met kansen en knelpunten van jullie club;
  • Ga je in gesprek met andere clubs die tegen vergelijkbare zaken aanlopen;
  • Leer je hoe je het aanbod van jullie club afstemt op de wensen van jullie doelgroep;

Silvia Bos verzorgt de trainingen. Silvia is een enthousiaste sport- en bewegingsprofessional, mentaal coach/ begeleider en positiviteitscoach. Meer informatie vind je op haar website.  

Aanmelden
Het advies is om met twee tot drie personen per club deel te nemen. Zo is het voor jullie mogelijk om er direct samen mee aan de slag te gaan binnen jullie club. Aanmelden voor deze masterclass gaat via deze aanmeldlink. Deelname is gratis.  Er zijn maar zes plekken voor clubs in de regio Achterhoek beschikbaar, dus meld je snel aan. De aanmeldingen gaan op volgorde van binnenkomst en vol is zoals altijd vol. 

Als blijkt dat er veel meer interesse dan beschikbare plekken zijn, dan gaan we werken met een wachtlijst. Op basis van deze wachtlijst gaat Achterhoek in Beweging deze Masterclass Ledenbinding op een later moment nog een keer in de regio aanbieden. Als je onverhoopt toch niet deel kunt nemen, meld je dan vroegtijdig af. Bij een no-show brengen we de deelnamekosten anders wel in rekening.

Meer informatie en individuele ondersteuning

Voor meer informatie over de Masterclass Ledenbinding neem je contact op John Willemsen (Sportfederatie Berkelland): john@sportfederatieberkelland.nl en 0545-476727 of met Dennis Weijers (gemeente Montferland): d.weijers@montferland.info en 0316-291327. Heb je behoefte aan individueel advies over ledenbinding en -behoud voor jullie club neem dan contact op met de lokale verenigingsondersteuner. 

Aalten
Elena Kock | elena@talentverbinder.nl | 06-24486838
Berkelland
John Willemsen | john@sportfederatieberkelland.nl |  06-23670900
Bronckhorst
Ernst Jan Somsen | ernstjan.somsen@bronckhorst.nl | 0575-750250
Doetinchem
Marc de Haan | marc.dehaan@sportservicedoetinchem.nl | 06-41887706
Montferland
Guido Groenendijk | g.groenendijk@welcommail.nl |  06-23237100
Oude IJsselstreek
Dennis Kock | d.kock@helpgewoon.nl | 06-12408220
Oost Gelre
Eva te Poele | e.tepoele@oostgelre.nl | 06-24827352
Winterswijk
Jos Mekkes | info@winterswijkseuitdaging.nl | 06-53209718

Deel dit nieuwsbericht
Logo partner achterhoek food
Logo partner 8rhkgezond
Logo partner Zozijn
Logo partner Elver
Logo partner Estina
Logo partner Sius
Logo partner Gemeente Aalten
Logo partner Gemeente Berkelland
Logo partner Gemeente Bronckhorst
Logo partner Gemeente Doetinchem
Logo partner Gemeente Montferland
Logo Topsport Gelderland
Logo partner Gemeente Oostgelre
Logo partner Gemeente Oudeijsselstreek
Logo partner Gemeente Winterswijk
Logo Graafschap College
Logo De Graafschap
Logo Humankind
Logo KNVB
Logo Menzis
Logo Pak An
Logo Provincie Gelderland
Logo Rabobank
Logo Sociaal Domein
Logo Sport Id
Logo Stolwijk & Kelderman
Logo Kanjers voor Kanjers