Supporters

Supporters zijn (ex)topsporters en sporttalenten uit de Achterhoek. Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom zetten verschillende topsporters uit de Achterhoek zich in als ‘Supporter van Achterhoek in Beweging’. Als supporter willen de topsporters alle Achterhoekers aanmoedigen en stimuleren om te (blijven) sporten en bewegen en te kiezen voor een gezonde leefstijl. Dat doen ze door vanuit hun passie en liefde voor sport anderen te inspireren met hun verhaal, maar ook door zich actief in te zetten bij de verschillende activiteiten en evenementen van Achterhoek in Beweging. Zo helpen onze supporters, samen met onze ‘Ambassadeurs van Achterhoek in Beweging’, om alle Achterhoekers in beweging te brengen. De volgende topsporters uit de Achterhoek zijn ‘Supporter van Achterhoek in Beweging’:

Waterpolospeelster bij CN Mataró

Vivian Sevenich

De wereldberoemde waterpoloër Vivian Sevenich is de trots van Lichtenvoorde. Ze speelt momenteel bij CN Mataró in Spanje en al sinds 2012 voor het Nederlands team, dat is al meer dan 10 jaar! Mede door haar lange team-NL-carrière heeft ze flink wat eremetalen en titels bemachtigd, waaronder het goud op de wereldkampioenschappen van 2023. Hieronder volgt het complete en indrukwekkende rijtje met successen per jaar:

  • 2023: Wereldkampioen & zilver in de Champions League
  • 2022: Brons op het WK & Nationale beker in Spanje
  • 2021: 6e op de Olympische spelen van Tokyo
  • 2019: Landskampioen in Hongarije
  • 2018: Europees kampioen, landskampioen in Hongarije & nationale beker in Hongarije
  • 2017: Nationale beker in Hongarije
  • 2016: Zilver op het EK
  • 2015: Zilver op het WK
  • 2014: Zilver op het EK
  • 2013: Landskampioen in Nederland & nationale beker in Nederland
  • 2010: Landskampioen in Nederland
  • 2009: Landskampioen in Nederland
  • 2008: Nationale beker in Nederland

Toen ze 6 jaar oud was begon ze met waterpolo bij ZPC Livo in Lichtenvoorde. “Het vuurtje voor het spelletje werd daar flink aangewakkerd en ik heb nog altijd hele mooie herinneringen aan de vele minipolo-toernooien, LIVO-kampen en kampioenschappen daar.”

Op haar 11e werd ze uitgenodigd voor Jong Oranje en op haar 16e nam ze de duik in het diepe, ze maakte haar debuut in het Nederlands team. Tussendoor speelde ze ook nog in Ede, Leiden, Messina (Italië), Boedapest (Hongarije) en Utrecht. Ondanks haar internationale successen keert ze regelmatig terug naar de Achterhoek. “Terugkomen voelt nog altijd als thuiskomen en als ik in de kerstvakantie in Nederland ben, wil ik nog wel eens een training meepakken in Lichtenvoorde”.

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

"Familie en vrienden, een plek waar je gewoon lekker jezelf kan zijn, want dan doe je al gek genoeg."

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd of kun je een bijdrage aan leveren?

"Ik ben geïnteresseerd in talentontwikkeling, een gezonde jeugd en evenementen (en het behoud van zwembaden, met name in Lichtenvoorde natuurlijk)."

 

Lees meer
''Een plek waar je gewoon lekker jezelf kan zijn''
BMX'er bij Team NL

Michelle Wissing

Het Ulftse BMX-talent Michelle Wissing is nog maar 20 jaar oud, maar behaalde nu al meerdere (inter)nationale successen! Tweevoudig Nederlands kampioen, in 2020 bij de junioren en in 2022 bij onder 23. Bij de wereldkampioenschappen junioren in 2021 behaalde Wissing het brons. In de races om de werledbeker behaalde (en behaalt, ze strijdt nog altijd mee) ze regelmatig het podium; in mei 2022 werd ze tweede en op 3 juni 2023 werd ze derde in haar leeftijdscategorie.  

Haar successen begonnen “gewoon” in de Achterhoek “ik begon met bmx toen ik 4 jaar oud was, bij de Ijsselcrossers in Doetinchem”. Daaruit volgde de inhaalslag naar het Nederlands team, waar ze sinds 2022 voor mag BMX’en. Ze woont nu op Papendal, maar keert in de weekenden terug naar Ulft. 

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek? 

" Familie." 

 In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd of kun je een bijdrage aan leveren? 

“Talentontwikkeling en gezonde jeugd, deze spreken mij het meeste aan.""

 

Lees meer
“Talentontwikkeling en gezonde jeugd, dit spreekt mij het meeste aan."
Professioneel wielrenner bij Jumbo Visma

Koen Bouwman

De wielrenner Koen Bouwman uit Ulft is aangesloten bij team Jumbo-Visma. Tijdens de Giro d’Italia van 2022 kwam hij twee keer (!) met handen in de lucht over de finish en nam de bergtrui mee naar de Achterhoek. Zijn sportcarrière begon met een racefiets die hij kreeg van z'n ouders. "Een oud barrel van 10 gulden die ik heb opgeknapt samen met mijn vader". Via RTV de Zwaluwen uit Doetinchem werd de versnelling ingezet en kwam hij bij het landelijk sponsorteam Parkhotel Valkenburg (2012). Daarna schakelde hij over naar Cyclingteam Jo Piels (2013) en in 2015 maakte hij de overstap naar Seg Racing. Sinds 2016 is hij officieel renner bij Jumbo-Visma.

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

"De rust en mooie landschappen."

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd of kun je een bijdrage aan leveren?

"Talentontwikkeling heeft mij de laatste jaren in de fietssport erg aangesproken. Jonge sporters wegwijs maken en proberen de fouten die ik heb gemaakt niet te laten maken. En het geeft daarnaast veel voldoening om te zien welke grote stappen ze maken in hun sport met een heel klein aandeel vanuit mij."

Lees meer
"Je kan niet altijd zes gooien."
Professioneel wielrenner

Joris Nieuwenhuis

Doetinchemmer Joris Nieuwenhuis rijdt bij Baloise Trek Lions. Hij sloot het wereldkampioenschap veldrijden af in de beloftencategorie en heeft al twee keer de Tour de France uitgefietst. Toen Joris 4 jaar oud was begon hij op de fietscrossbaan. “Vanaf een jaar of 14 ben ik gaan veldrijden en langzaam ook steeds vaker als wielrenner kleinere wedstrijden gaan fietsen.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?
"Noaberschap, gemoedelijkheid, nuchtere mensen die van anpakken houden! Daarnaast het prachtige boerenlandschap. Na jarenlang door het hele land gefietst te hebben durf ik te concluderen dat ik in het mooiste stukje Nederland woon."

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd of kun je een bijdrage aan leveren? En waarom? 
"Talentontwikkeling, gezonde jeugd en evenementen. Talentontwikkeling: Omdat ik zelf de groei van jonge (bijna) nietswetende sporter tot professioneel sporter heb meegemaakt. Daarbij heb ik vanaf mijn 18e altijd samengewerkt met sportpsychologen om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de mentale uitdagingen die je moet overwinnen, zowel als sporter en als mens."

Lees meer
"Your life is worth much more than gold" - Bob Marley (Jammin')
Voetballer bij PSV

Luuk de jong

Luuk de Jong groeide op in de Achterhoek en begon met voetballen bij amateurvereniging DZC’68. Toen hij 10 jaar oud was werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van De Graafschap. In 2008 debuteerde hij daar in het Eerste Elftal. Sindsdien kwam hij onder andere uit voor Sevilla en FC Barcelona en momenteel speelt hij weer bij PSV.

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
“Als 5-jarige ben ik begonnen bij amateurvereniging DZC'68 in Doetinchem. Toen ik 12 was, ging ik naar De Graafschap en heb daar bij de jeugd gespeeld en 1 jaar bij het Eerste in de Eredivisie. Daarna bij FC Twente, Monchengladbach, Newcastle, PSV, Sevilla, FC Barcelona en nu weer bij PSV."

Wat zijn tot nu toe jouw hoogtepunten?

Mijn hoogtepunten zijn 4 keer kampioen van Nederland (1 keer FC Twente en 3 keer met PSV) en mijn wedstrijden voor het Nederlands Elftal.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?
“Mijn fijne tijd met vrienden & familie en De Graafschap.” 

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd?
“Talentontwikkeling en gezonde jeugd. Dit zijn de thema’s die mij het meeste aanspreken.”

Lees meer
“Presteren doe je door in jezelf te geloven en ervoor te vechten”
Oud voetballer bij De Graafschap

Siem de Jong

Siem de Jong groeide net als zijn broer Luuk op in de Achterhoek. Siem de Jong speelde bij DZC’68 in Doetinchem. Zijn sportcarrière begon bij De Graafschap. Daarna kwam de Jong nog uit voor Ajax, Newcastle United, PSV, FC Cincinnati en sc Heerenveen. Siems liefde voor de Achterhoek is groot, want hij speelt sinds juni 2022 weer bij De Graafschap!

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
“Ik ben begonnen met voetballen bij VBC Leysin in Zwitserland. In Nederland als 6-jarige bij DZC te Doetinchem. Vanaf mijn 12e speelde ik bij De Graafschap waarna ik op mijn 16e naar Ajax ben gegaan. In 2007 ging ik naar het eerste van Ajax Amsterdam waarvoor ik tot de zomer 2014 heb gespeeld. Daarna naar Newcastle United, PSV, Sydney FC, terug naar Ajax en toen Cincinnati FC (USA) en nu sc Heerenveen.

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten?

Mijn hoogtepunten zijn de landskampioenschappen; 4 met Ajax en 1 met Sydney FC, Champions Leaguewedstrijden en mijn wedstrijden voor het Nederlands Elftal. Met 15 mei 2011 als mooiste moment.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?
“Heerlijke jeugd met mijn vrienden en familie in een rustige omgeving.”

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd, waar kun je een bijdrage aan leveren en waarom?
“Talentontwikkeling, evenementen en gezonde jeugd spreken me het meest aan, omdat ik het belangrijk vind om de jeugd in beweging te krijgen.”

Lees meer
“Together everyone achieves more.”
Nederlands rolstoeltennister

Aniek van Koot

Aniek van Koot uit Dinxperlo is professioneel rolstoeltennister. Ze is drievoudig Nederlands kampioene in het enkelspel én ook drievoudig Nederlands kampioene in het dubbelspel. Bij de paralymische spelen in 2012 haalde van Koot de zilveren medaille voor zowel het enkel- en dubbelspel. In 2022 bereikte ze met haar team de finale van de World Team Cup, die werd afgesloten met een zilveren medaille.

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Ik ben professioneel rolstoeltennister van beroep. Ik reis de wereld af om toernooien te spelen. Mijn hoogtepunt was een zilveren medaille in het enkelspel en een gouden medaille in het dubbelspel op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

“Gemoedelijkheid, zorgen voor elkaar en een ontzettend groot aanbod aan talent op zoveel verschillende vlakken. En het in de mooiste streek die Nederland rijk is.”

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd?

“Ik wil graag samen met Achterhoek in Beweging mensen met een beperking motiveren om te gaan sporten. Ik zou graag alle sportverenigingen zo toegankelijk mogelijk willen maken. Inclusiviteit staat hoog op mijn lijstje. Iedereen moet kunnen sporten en moet daar met volle teugen van kunnen genieten.”

Lees meer
Aniek: “Hey Ho Let’s Go!”
Voormalig Nederlands BMX'er

Jelle van Gorkom

Ex-BMX’er Jelle van Gorkom is geboren in Doetinchem. Hij kwalificeerde zich twee keer voor de Olympische spelen; in 2012 raakte hij tot de kwartfinale, in 2016 won hij Olympisch zilver! In 2015 werd hij tweede op het wereldkampioenschap BMX. In oktober maakte Jelle bekend dat hij stopte met professioneel BMX.

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Mijn sportcarrière bestond uit diepe dalen en extreme hoogtepunten. Mijn hoogtepunt bereikte ik op de olympische spelen in Rio de Janeiro 2016. Ik behaalde toen een zilveren medaille.’’

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

“Thuis.’’

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd, waar kun je een bijdrage aan leveren en waarom?“Ik heb geen voorkeur voor een thema. Ik vind het gaaf om de kinderen en de jeugd te zien sporten. Ik zou dan graag iets willen betekenen voor aankomende talenten.’’

Lees meer
“It always seems impossible until it’s done!''
Speelster Nederlands beachvolleybalteam

Sanne Keizer

Professioneel beachvolleybalster Sanne Keizer is geboren in Doetinchem, daar startte ook haar liefde voor volleybal, bij Orion. Daarnaast speelde ze bij nog een club uit de Achterhoek: Longa’30 Lichtenvoorde. Tot 2002 speelde ze bij het Nederlandse jongerenteam. Daarna maakte ze de switch naar beachvolleybal, een echte smash-hit, want ze werd 2 keer Europees kampioen!

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Ik ben professioneel beachvolleybalster, al bijna 18 jaar met een tussenpauze van 4 jaar. Mijn hoogtepunten zijn dat ik in 2012 en in 2018 Europees kampioen werd en 9e op de Olympische Spelen van London in 2012. Het grootste hoogtepunt moet nog komen natuurlijk tijdens de Olympische Spelen van Tokyo. Mijn beachvolleybalpartner en ik staan nu 8e op de wereldranking en willen graag een medaille winnen op de volgende Olympische Spelen.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

“Mijn thuis! De Achterhoek is waar ik ben opgegroeid en waar een groot gedeelte van mijn familie nog altijd woont. Kortom: alleen maar liefde!”

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd?

“Talentontwikkeling: Ik ben gewend om als voorbeeld te fungeren en jeugd te inspireren. Hoe eerder talent de juiste aandacht krijgt, hoe beter een talent zich kan ontwikkelen.”

Lees meer
“Waar een wil is, is een weg.”
Bondscoach wegwielrennen vrouwen

Loes Gunnewijk

De geboren Grolse Loes Gunnewijk is bondscoach wegwielrennen, voormalig wielrenster én voormalig veldrijdster. Deze meid werd niet tegengehouden door de Grolse wind en fietste zelfs mee met de Olympische spelen in 2012, werd twee keer Nederlands kampioen en streed 10 keer (!) mee om het Wereldkampioenschap. Sinds 2019 is ze overgeschakeld naar bondscoach wegwielrennen vrouwen.

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Ik ben 15 jaar profwielrenster geweest en heb door/met de fiets veel van de wereld gezien. De hoogtepunten waren de Olympische Spelen van London 2012, 2 x Nederlands Kampioen en 10 x een WK waarbij ik koerskapitein was van het Nederlandse team. Ik heb diverse overwinningen behaald en het was een hele mooie tijd die ik voor geen goud had willen missen.

Sinds 2017 ben ik in dienst bij de KNWU, eerst als talentcoach Junior-vrouwen en assistent-coach paracycling en vanaf 2019 als bondscoach wegwielrennen vrouwen. Ik vind het mooi om renners op te leiden, in hun kracht te zetten en het beste uit zichzelf en het team te laten halen.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

“Onmeundig mooie omgeving en ik kom er heel graag en fiets er ook graag doorheen.”

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd?

“Talentontwikkeling, vitale werknemers, uniek sporten en gezonde jeugd, omdat sport zoveel kan betekenen voor mensen. Ongeacht het niveau. Het kan een mooie uitlaatklep zijn voor mensen en je leert veel over jezelf en een ander.”

 

Lees meer
“Een grens is eigenlijk een wens om verder te gaan (Loesje)”
Speelster Nederlands Dames handbalteam

Dione Housheer

De Ulftse Dione Housheer is niet te stoppen! Deze handbalster speelt momenteel bij het Deense Odense Håndbold én mag rechteropbouw spelen in het Nederlands team, waarmee ze in 2019 wereldkampioen werd. Dione begon haar handbalcarrière bij het Ulftse UGHV. Sindsdien heeft Dione ook (vaak) gescoord voor VOC Amsterdam & Nykøbing Falster HK uit Denemarken.

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Momenteel zit ik midden in de bloei van mijn carrière. Inmiddels handbal ik alweer 2 seizoenen in Denemarken voor de club Nykøbing Falster Håndbold. Het hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe was december 2019 toen we Wereldkampioen werden op het WK in Japan.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

“Thuiskomen! In de Achterhoek ben ik geboren en opgegroeid. Ik ken de weg, het voelt vertrouwd en het is er altijd lekker rustig. Ik kijk er altijd onwijs naar uit om weer thuis te komen in de Achterhoek.”

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd?

“Talentontwikkeling, evenementen en een gezonde jeugd. Dit zijn de thema’s waar ik de meeste raakvlakken mee heb en wat mij het meeste aanspreekt.”

Lees meer
“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.”
Talentvol Nederlands Judoka

Naomi Overkamp

Naomi Overkamp uit Eibergen is een aanstormend Nederlands Judoka én Sambo talent. Begonnen in de judo school van Eibergen vocht ze zich naar de top. Momenteel woont ze in Heerenveen om fulltime te trainen (en tussendoor ook nog te studeren). Het NOC#NSF heeft haar bekroond tot Nationaal Talent. Ze kwalificeerde zich in 2022 voor de Grand Prix in Parijs, het EK in Servië, het WK in Kyrgyzstan en het WK Sambo Beach in Israël.

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Ik ben begonnen op mijn 7e jaar met judo in Eibergen en regio. Toen ik 16 jaar oud was, heb ik de stap gezet naar Stichting Judosport Oost in Enschede waar ik mezelf beter kon ontwikkelen. Sinds vorige zomervakantie (2019) ben ik verhuisd naar Heerenveen om daar het -21 traject te volgen en zo internationale toernooien te draaien en mezelf te kwalificeren voor het EK en WK. Ik heb 10 trainingen van maandag t/m vrijdag en in het weekend ga ik weer naar mijn ouders in Eibergen. Mijn hoogtepunt is 3e van Nederland in maart 2020.”

Wat is het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de Achterhoek?

“Ruimte, rust, natuur en veel gezelligheid in ons dorp. Het voelt echt als thuis komen als ik de Achterhoek weer in rij.”

In welk thema vanuit het beweeg- en sportakkoord ben je geïnteresseerd?

“Ik ben geïnteresseerd in meerdere thema’s. Op dit moment help ik andere mensen te inspireren en om hun doel te bereiken. In september start ik met mijn HBO studie Sportkunde. Hier komen ook heel veel interessante thema’s naar voren die ik dan kan toepassen om mensen een positieve flow te geven.”

Lees meer
“De top bereik je samen!”