Direct door naar content

Nieuws

Achterhoek krijgt talentenacademie voor meiden

De Achterhoek krijgt een eigen talentenacademie voor voetballende meiden en vrouwen. De plannen voor de ‘talentenacademie’ werden op 20 november 2019 bekend gemaakt in stadion De Vijverberg tijdens de Kick-Off Meiden- en Vrouwenvoetbal in de Achterhoek. Met de komst van een eigen talentenacademie in de Achterhoek hoeven meiden met voetbaltalent niet langer af te reizen naar Zwolle of Twente om hun talent verder te ontwikkelen.

Startfase
Profvoetballer worden, dat wil toch iedereen? Een Achterhoekse jongen droomt om ooit in het shirt van de Graafschap te mogen voetballen. Voor meiden is de kans dat zij een glansrijke voetbalcarrière tegemoet gaan veel verder weg. Heeft een meisje echt talent, dan is ze momenteel aangewezen op Twente of Zwolle en het talent verdwijnt op deze manier uit de Achterhoek. Hilde Gerritsen (26) en Anouk ter Bille (28) willen hier graag verandering in brengen. Vanaf januari 2020 starten zij met een talentenacademie voor meiden.

Met de oprichting van talentenacademie MVVA willen Anouk en Hilde talentvolle meiden de kans bieden om zich in de Achterhoek te ontwikkelen. Onder begeleiding van goede trainers kunnen talenten vanaf januari 2020 werken aan de beste voetbalversie van zichzelf. Samen met de hele Achterhoek willen zij het vrouwenvoetbal omarmen en toekomstbestendig maken.

De plannen die woensdag 20 november werden gepresenteerd zijn niet alleen ambitieus, maar ook heel concreet. Dat komt omdat projectleidsters Anouk en Hilde achter de schermen al bijna twee jaar lang hebben gewerkt aan de plannen. Van onderop beginnen, draagvlak binnen het voetballandschap creëren en een stip op de horizon plaatsen: dat is een goede samenvatting van de afgelopen anderhalf jaar. Daarnaast hebben verschillende samenwerkingspartners in de regio de handen ineen geslagen. De Graafschap, Achterhoek in Beweging, de KNVB en ook verschillende regionale clubs werken samen om de voetbalschool voor vrouwen te realiseren.

Meer dan 5000 voetballende meiden en vrouwen in Achterhoek
Hans Martijn Ostendorp (directeur betaald voetbal bij De Graafschap) én Gudo Kramer (directeur Topsport Gelderland) lieten gisteren tijdens de Kick-Off weten dat ze het de hoogste tijd vinden voor een talentenacademie voor meiden. De Achterhoek telt inmiddels meer dan 5000 voetballende meiden en vrouwen. “Daaronder zitten talenten die nu noodgedwongen moeten uitwijken naar plekken buiten de Achterhoek als ze willen doorgroeien. Het is geweldig dat we ons eigen talent nu in onze eigen Achterhoek de ruimte kunnen bieden om uit te blinken”, zei Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap.

Bundeling van talent, kennis en faciliteiten
Door de samenwerking van regionale voetbalclubs, De Graafschap, de KNVB en Achterhoek in Beweging ontstaat een bundeling van talent, kennis en faciliteiten. Zo stelt De Graafschap trainingsvelden beschikbaar, maar zorgt de club ook voor het delen van kennis en informatie. De KNVB en Achterhoek in Beweging ondersteunen met kennis, informatie en het samenbrengen van netwerken. Het is de bedoeling dat de talentenacademie in eerste instantie professionele trainingen biedt aan talent met topsportambities. Een stip aan de horizon hierbij is dat er een Eredivisieteam in de Achterhoek komt. “Onze droom is dat we in 2024 in de Achterhoek niet alleen een talentenacademie hebben voor meiden, maar ook doorgroeimogelijkheden hebben”. Dit kan gerealiseerd worden door een beloftenteam en een team dat speelt in de Eredivisie. “Dit is echter een droom en of dit gaat lukken is afhankelijk van diverse factoren” Het talent voor een Achterhoeks Eredivisieteam hebben we al. Maar nu hebben we ook de faciliteiten”, zei Gudo Kramer, directeur Topsport Gelderland bij de presentatie van de plannen.

Selectiedagen in kerstvakantie
Ook Mien te Selle (oud profvoetbalster) en talent Bibi van Engen (DZC’68) zijn te spreken over de ontwikkelingen binnen de Achterhoek. Avondvoorzitster Leonne Stentler, oud-profvoetbalster en Oranje Leeuwin, is ook enthousiast over de ontwikkelingen in de Achterhoek. “Het draagt bij aan de ontwikkeling en de professionalisering binnen het meiden- en vrouwenvoetbal”. De eerste selectie dag staat eind december gepland en de eerste training zal in januari plaatsvinden. Bij de afsluiting van de Kick Off werd aangegeven dat de bal nu tot eind van het jaar bij de voetbaltalenten en hun clubs ligt. De voetbalclubs in de regio kunnen tot 1 december talenten aandragen voor de selectiedag.

Talentontwikkeling
Met het realiseren van de talentenacademie voor meiden- en vrouwen heeft ook Achterhoek in Beweging een stap gezet in het realiseren van haar ambities. Alle Achterhoekse gemeenten  (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk) werken al sinds 2014 samen binnen het programma Achterhoek in Beweging. Eén van de ambities in het programma is de ontwikkeling van sporttalent in regionaal verband. “Topsporters die willen excelleren en presteren zijn ook maatschappelijk van belang, het zijn rolmodellen voor anderen. Met de talentenacademie kunnen we investeren in talent, in topsport en in inspiratie voor anderen”, zegt Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging.

Deel dit nieuwsbericht
Logo partner achterhoek food
Logo partner 8rhkgezond
Logo partner Zozijn
Logo partner Elver
Logo partner Estina
Logo partner Sius
Logo partner Gemeente Aalten
Logo partner Gemeente Berkelland
Logo partner Gemeente Bronckhorst
Logo partner Gemeente Doetinchem
Logo partner Gemeente Montferland
Logo Topsport Gelderland
Logo partner Gemeente Oostgelre
Logo partner Gemeente Oudeijsselstreek
Logo partner Gemeente Winterswijk
Logo Graafschap College
Logo De Graafschap
Logo Humankind
Logo KNVB
Logo Menzis
Logo Pak An
Logo Provincie Gelderland
Logo Rabobank
Logo Sociaal Domein
Logo Sport Id
Logo Stolwijk & Kelderman
Logo Kanjers voor Kanjers