Direct door naar content

Nieuws

Tientallen creatieve ideeën voor ledenbehoud na webinars

Het webinar ‘Blijf je club trouw’ heeft tientallen nieuwe ideeën opgeleverd voor ledenbinding- en behoud in de Achterhoek. Dat is het resultaat van de vijf webinars over ledenbinding- en behoud. Meer dan 100 bestuurders en geïnteresseerden volgden afgelopen week één van de webinars. 

Via de methode Creatief Denken gingen de deelnemers zelf aan de slag om ideeën te bedenken. Dus geen kant en klare adviezen van experts over ledenbinding- en behoud, maar eigen creativiteit gebruiken om samen tot nieuwe inzichten te komen. Deze manier van werken leverde heel veel nieuwe ideeën en inzichten op.    

Niks is onmogelijk

Bert Nijenhuis – voorzitter van gymnastiekvereniging SV Margriet uit Didam kijkt enthousiast terug op het webinar: ‘Voor mij was de avond een bevestiging van hoe wij als club in het besturen staan. Ons uitgangspunt is dat niks onmogelijk is. Door het gebruik van verbeeldingskracht ontstaan de mooiste ideeën. 

Het mooiste idee van de avond vond Nijenhuis de Tour du Sport. Een samenwerking tussen clubs om elkaar te versterken, maar ook om sporters met nieuwe sporten kennis te laten maken. Nijenhuis vult aan: ‘Op Sportpark De Nevelhorst in Didam is met de Open Club De Nevelhorst een vergelijkbaar initiatief ontstaan. Dit webinar is voor mij een bevestiging dat we op de goede weg zijn.’

Ook Piet Kraaijeveld – voorzitter van de wielerclub de Peddelaars uit Aalten – vond het een inspirerende en prikkelende online bijeenkomst: ‘De begeleiders en de werkvormen daagden ons echt uit om buiten de lijntjes te denken.’ Kraaijeveld geeft aan veel ideeën gehoord te hebben waar de club mee aan de slag kan: ‘Het idee om een wandeling voor onze leden te organiseren kunnen we zeker verder uitwerken’. Ook gaan we activiteiten aanbieden breder dan alleen de wielersport: ‘Zo gaan we dit weekend met een groep jeugdleden schaatsen’. De voorzitter van de Peddelaars juicht het toe dat Achterhoek in Beweging ondersteuning in de regio aanbiedt: ‘Wij stellen dit op prijs. Door de verbinding met andere clubs en andere takken van sport, leren we veel van elkaar’.

Samenwerking in de Achterhoek

Het webinar is een samenwerking tussen Achterhoek in Beweging, gemeenten en de buurtsportcoaches. Uit de Achterhoekse Verenigingsmonitor bleek namelijk dat 70% van de clubs ondersteuning wenst op het gebied van ledenbinding- en behoud. Zeker in tijden van Corona is dit onderwerp natuurlijk actueler dan ooit. 

Manon Zwakenberg – mede-initiatiefnemer en verenigingsondersteuner bij Sportbedrijf Doetinchem kijkt tevreden terug op de webinars: ‘De uitkomsten van de webinars zijn verrassend en de eerste reacties van deelnemers zijn erg positief. Zij geven aan ook behoefte te hebben aan een vervolg. Wij gaan nu zowel op lokaal als regionaal niveau aan de slag met vervolgbijeenkomsten, zowel met de methode Creatief Denken als ook een inhoudelijke verdieping op ledenbinding en –behoud.’ 

Het regionaal samenwerken is haar goed bevallen: ‘De uitdagingen voor clubs in de Achterhoek zijn grotendeels vergelijkbaar. Die stoppen niet op bij gemeentegrenzen. Door op bepaalde thema’s de krachten te bundelen, kom je samen verder dan dat ieder voor zich aan de slag gaat.’

Deel dit nieuwsbericht
Logo partner achterhoek food
Logo partner 8rhkgezond
Logo partner Zozijn
Logo partner Elver
Logo partner Estina
Logo partner Sius
Logo partner Gemeente Aalten
Logo partner Gemeente Berkelland
Logo partner Gemeente Bronckhorst
Logo partner Gemeente Doetinchem
Logo partner Gemeente Montferland
Logo Topsport Gelderland
Logo partner Gemeente Oostgelre
Logo partner Gemeente Oudeijsselstreek
Logo partner Gemeente Winterswijk
Logo Graafschap College
Logo De Graafschap
Logo Humankind
Logo KNVB
Logo Menzis
Logo Pak An
Logo Provincie Gelderland
Logo Rabobank
Logo Sociaal Domein
Logo Sport Id
Logo Stolwijk & Kelderman